NJ Biology Testing Schedule and Information

NJ Biology Testing Schedule and Information
Posted on 05/05/2017

Dear Ramapo and Indian Hills High School Parents/Guardians:

On May 31 and June 1, 2017 all students at Ramapo and Indian Hills High Schools who are enrolled in a first-year Biology course are required by the New Jersey Department of Education (NJDOE) to take the New Jersey Biology Competency Test (NJBCT).  All high schools in New Jersey are required to have a 95% student participation rate for students enrolled in these courses.  Therefore, the make-up dates for the Biology assessments will be on June 7 and 8, 2017. The participation rate is part of a high school’s determination of Adequate Yearly Progress (AYP) under the NCLB (No Child Left Behind) federal law. Therefore, it is most important that our students provide their best effort on this assessment.

Students enrolled in a first year Biology course (all levels) and UP SAT Biology H are required to take the test on May 31 and June 1. All students involved in testing should be in school at the regular start time each day of testing and report directly to their assigned rooms for the test administration. Room assignments will be posted prior to May 31 at both high schools.

ATTENTION: INDIAN HILLS SENIORS ONLY: On Thursday, June 1, all Seniors at Indian Hills H.S. are required to arrive at the start of the school day (7:35 am) and report to the Cafeteria for the Senior Breakfast. There will be an attendance check-in at the breakfast, and all Seniors will be dismissed at 11:31 am whether or not they are attending the prom. Seniors at Ramapo H.S. will report to school as per the delayed opening schedule below for both testing days:

*Those students who are not involved in testing will have a delayed arrival to school for each of the test administration days (May 31 & June 1). Transportation: A second run of bus routes will take place on each day of testing for delayed arrival students who are normally bused to school. Those students should be at their bus stops according to the schedule below:

May 31 –   2 hours and 50 minutes after the regular bus pick up time

June 1  –   2 hours and 40 minutes after the regular bus pick up time

                                             WEDNESDAY, MAY 31, 2017 – BIOLOGY TESTING

7:35 am

Testing students report to test assignment rooms

7:40 am

Testing Begins

10:05 am

Testing Ends

10:05 am

*Students not involved in testing arrive at school

Period 4

10:15 – 10:55 (40 minutes)

Period 5

10:59 – 11:39 (40 minutes)

Period 6

11:43 – 12:23 (40 minutes)

Period 7

12:27 – 1:07 (40 minutes)

Period 8

1:11 – 1:53 (42 minutes)

Period 9

1:57 – 2:39 (42 minutes) 

                                             THURSDAY, JUNE 1, 2017  - BIOLOGY TESTING

7:35 am

Testing students report to test assignment rooms. IHHS Seniors report to Cafeteria

7:40 am

Testing Begins

9:55 am

Testing Ends

9:55 am

*Students not involved in testing arrive at school

Period 4

10:05 – 10:45 (40 minutes)

Period 5

10:49 – 11:29 (40 minutes)

Period 6

11:33 – 12:13 (40 minutes)

Period 7

12:17 – 12:57 (40 minutes)

Period 3

1:01 – 1:31 (30 minutes)

Period 2

1:35 – 2:05 (30 minutes)

Period 1

2:09 – 2:39 (30 minutes)

If you have any transportation questions, please contact the Transportation Department at 201-416-8100 – X3808. All other inquiries regarding the NJBCT can be directed to the Curriculum Department at 201-416-8100 – X3819. Thank you.

Daniel W. Sutherland

Director of Curriculum, Instruction, and Articulation